Spalarea si ingrijirea puloverelor din lana

Spalarea si ingrijirea puloverelor din lana

DISTRIBUIE POVESTEA NOASTRA PRIETENILOR TAI

     Iarna, nimic nu se compara cu un pulover pufos si frumos. Sunt moi, calduroase, si pot fi asociate intr-o varietate de tinute.

pulovere lana merinos barbati

Prima oara cand mi-am cumparat un pulover din fibra naturala, l-am purtat o data sau de doua ori iar apoi a trebuit sa il dau deoparte. Era superb, dar nu am stiut cum sa il intretin, astfel incat nu m-am putut bucura deloc de el. Nu a fost nevoie decat de o spalare la masina si puloverul a ajuns de marimea unor haine de copii. Tin minte si acum ca mi-am jurat sa nu mai cumpar niciodata haine de lana sau casmir, dar mi-am dat seama mai tarziu ca decizia mea a fost una infantila si in loc sa ma abtin de la a purta ce imi place, mai bine sa ma documentez cum se ingrijesc si se protejezeaza corespunzator articolele vestimentare care necesita o atentie mai speciala.

Nu mi-au placut niciodată articolele-lista cu trucuri care iti schimba viata, dar in acest articol vreau sa iti ofer reteta unei intretineri de calitate, pentru ca puloverele tale sa isi faca "datoria" la fiecare purtare. Vor ramane rezistente si chiar pot dura o viata. 

O problema destul de comuna consta in ruinarea hainelor, dar nu din cauza uzurii excesive, ci a modului in care se spala. Din fericire, majoritatea sunt compatibile cu masina de spalat. Cu toate acestea, nu te baza pe generalitati. 

Iti voi exemplifica ce se intampla exact cu puloverul tau pentru fiecare configuratie a masinii de spalat (grade + rotatii), astfel la sfarsitul acestui articol vei vedea si vei afla cat mai clar raspunsul la intrebarea ta.

Primul pas a fost sa imi aleg marimea potrivita mie pentru un pulover din lana naturala merinos.

pulover lana barbat

Am masurat in prealabil dimensiunile puloverului, pentru a vedea exact ce se intampla dupa fiecare spalare.

pulovere din lana pentru barbati

Prima configuratie: 30 de grade si 400 de rotatii (handwash)

Rezultate excelente. Dimensiunile puloverului s-au modificat insesizabil, mai precis cu 0,5 cm pe fiecare sectiune iar calitatea tesaturii s-a pastrat ca si dupa cumparare.

A doua configuratie: 30 de grade si 600 de rotatii (wool)

Rezultate: Dimensiunea puloverului s-a micsorat cu 1 cm pe fiecare sectiune iar textura materialului a avut de suferit in zona taliei si a umerilor , din cauza rotatiilor puternice.

A treia configuratie: 30 de grade si 800 de rotatii 

Rezultate: Dimensiunea puloverului s-a micsorat cu 1 cm pe fiecare sectiune ca si in cea de-a doua configuratie, insa textura materialului a avut de suferit pe mult mai multe portiuni ale puloverului. 

 Concluzie:  Cu toate ca spalatul de mana este cel mai indicat, folosind masina de spalat  la 30 de grade, dimensiunea nu se degradeaza atat de mult, puloverul micsorandu-se cu maximum 1,5 cm. 

Recomandarea mea, pentru o intretinere calitativa si indelungata a unui pulover, este sa fie spalat la maximum 30 de grade si 400 de rotatii.

VEZI NOUA COLECTIE DE PULOVERE BMAN DIN LANA MERINOS 

Citeste si:

CAMASA - IN SAU PESTE PANTALONI? IATA CUM SI CAND SA O PORTI

GEACA SAU PALTON: CE ALEGI IN FUNCTIE DE OCAZIE?

LUNGIMEA CORECTA A PANTALONILOR PENTRU BARBATI

 

DISTRIBUIE POVESTEA NOASTRA PRIETENILOR TAI

Articol scris de: Vlad Tofan

ALTE ARTICOLE